Vandring

Det är tidig morgon solen har redan gått upp, du packar ryggsäcken och beger dig ut på en tur i den underbara fjällnaturen. Du väljer leden som går upp mot Gommabu, naturen skiftar från skogsområde till högfjällsnatur, Gommabu består av ett antal fantastiskt vackra gamla timmerhus där det finns möjlighet att äta en våffla med sylt och grädde innan man vandrar vidare på sin tur.

Vandringen på Vaset är storslagen och fantastisk, det finns ett stort urval av stigar att välja på, glöm inte kameran.
Vackra Vaset skiftar skepnad efter årstiderna och det finns alltid något nytt att upptäcka.
Det finns gott om både lingon och blåbär under sensommar/hösten, djurlivet är rikt och naturen storslagen. Packa en ryggsäck med fika och bege dig ut och njut. För den foto intresserade, ta med kameran, ditt livs foto kanske väntar runt nästa fjäll. Under sommaren färgas hela fjällområdet lila, blått, gult och vitt av alla fantastiska fjällblommor.

Bli inte förvånad om du stöter på en skock får som kommer traskande på fjället, de lever här uppe hela sommaren och strövar fritt. Under vinterhalvåret vistas de nere i dalen.

Vissa av gårdarna på fjället (kallas stölar på Norska) har mindre gårdsbutiker där man säljer varor som producerats på gården till exempel ost, korv, mjölk, bröd och hantverk.

Vill man inte gå med ryggsäck så kan man ta en hytte tur, vilket innebär att man vandrar från hytte till hytte. Här kan man köpa lättare lunch och våfflor samt även övernatta om man så önskar. De flesta av dessa hytter är även öppna på vintern och då går man på turskidor mellan hyttorna istället.

Endast 50 km från våra hyttor ligger Jotunheimens nationalpark med ett stort utbud av vandringsleder. Här hittar du bland annat Bessereggen som är en av de mera kända vandringslederna i Norge.

Turkartor finns att köpa i butiken på Vasetcentret.

Länkar:
Se filmer med vandring från området

Mycket vackar vyer på Vaset för härlig vandring
Uppför Vaset skidbacke...
Vandring upp till Stora Skagadalstinden i Jotunheimen
Gott om Lingon och Blåbär i hela området